Furnipart - 2013-as újdonságok első kézből! 1. rész
2013-02-19 15:02:24
A dán gyártó tavaly decemberben egy új típusról már lehúzta a leplet, ez volt az Edge, amiről már mi is beszámoltunk. Most azonban 19 további típus követi, melyek remekül illeszkednek be a Furnipart egyedi és időtlen formavilágú fogantyú-alkotásai közé. Első körben az új gomb fogantyúk kerülnek górcső alá. Egy-egy kisebb fiók, de akár szekrény is büszkén viselheti őket, - a kevesebb néha több.
A Swan, azaz Hattyú névre keresztelt fogantyú tervezője az a Jesper K. Thomsen, aki már jó néhány "sztár"-nak nevezhető típust alkotott, elég ha csak a V6-ot vagy az EightbyEight fogantyúkat említjük a közelmúltból. A Swan nevéhez illően kecses, mint egy hattyú, szinte fel sem tűnik, hogy csaknem 8 centiméter széles fogantyút látunk a bútoron (furattávolsága 64 mm.), ugyanakkor pont a mérete biztosítja, hogy kellő karaktert adhasson a bútornak. Két felülettel, fényes króm és inox kivitelben rendelhető.
A TAP16 névre keresztelt típus a már jól ismert TAP, azaz csap "kistestvére", furattávolsága mindössze 16 mm., szélessége pedig 40 mm. helyett 30 mm-re változott, ezáltal keskenyebb fiókokon is bátran alkalmazható, nem lesz zavaróan széles a vonalvezetése. Ugyanúgy lehet játszani viszont az alakjával, felhelyezhető vízszintesen, függőlegesen tetszőleges irányba állítva. Fényes króm és inox felületekben rendelhető, tervezőjük Jesper K. Thomsen.
Az új kollekcióból a gombfogantyúk talán legérdekesebb darabja a Vote, amely nevéhez illően valóban szavazógombhoz hasonlít. Átmérője 40 mm., magassága pedig csaknem 38 mm., két felülettel, inox és fényes króm verzióban rendelhető. Érdekes megfigyelni, hogy egyszerre klasszikus és egyszerre modern formák alkotják, ezért szinte mindkét környezetben megállja a helyét. Tervezője a Ve2 Studio.
A Hole, azaz lyuk egy igazi időtlen alkotás, amely láttatni engedi a front színét, mégis jelen van és formát ad. Ezt a karaktert Jesper K. Thomsen ezúttal is a méretek és formák remek kombinációjával érte el, a Hole 80 mm. hosszú és 55 mm. széles. Fényes króm és inox felületben lesz elérhető.
Az Edge család decemberben már bemutatásra került, de érdemes újra feleleveníteni. Annál is inkább, mert tervezőjük az az Adam Laws, aki tavaly a Malibu Curve fogantyújával elnyerte az Ausztrál Formatervezési Díjat. Az Edge három méretből álló fogantyúcsalád, melynek rögzítése nem igényel bemarást, formája mégis rendkívül morden és letisztult. Az Edge legkisebb tagja két formával készül, az Edge Straight egyenesen kiálló végekkel bír, míg az Edge Round lekerekített szélekkel hódít.
Az Edge legkisebb tagja két formával készül, az Edge Straight egyenesen kiálló végekkel bír, míg az Edge Round lekerekített szélekkel hódít.
<< vissza