Furnipart fogantyú újdonságok - 2. rész
2013-02-26 13:02:42
A múlt héten bemutatásra került új bútorfogantyú típusok bemutatása tovább folytatódik - tartson velünk egy újabb utazásra a nem megszokott formák világába! A gombfogantyúk szemléje után ezúttal a hagyományos, azaz kétfuratos felfogatással bíró új fogantyútípusokat vesszük szemlére.
Az úgynevezett hagyományos, legalább két felfogatással bíró fogantyúkat a dán Furnipart cég két kategóriába sorolja. Az első a Single, azaz "egyke, egyedüli" típusok családja, s ebbe azok a bútorfogantyúk értendőek, melyek csak egy méretben kerülnek gyártásra. Ennek oka egyszerű: a fogantyú tervezője ezekkel az arányokkal álmodta meg a fogantyút és több különböző dimenzióban már elveszne a forma, vagy nem lenne annyira hangsúlyos egy-egy részlete.
 
A másik pedig ezzel ellentétesen a "Family" csoport, amellyel a Furnipart azon típusait jelöli, melyek több furattávolságban és méretben is rendelkezésre állnak. Értelemszerűen ez utóbbi család a népszerűbb, hiszen a több méret lehetőséget ad olyan bútorokat is velük díszíteni, ahol a különböző fiókszélességek miatt eltérő méretű fogantyúkban gondolkoznak.
 
Ebben az évben a Furnipart kiegyenlíteni próbálja az arányokat, hiszen a Family családba mindössze egy új tag érkezett, ellenben a Single kategóriába 11 új típus került. Érdemes rögtön tehát a Family kategóriába érkező egy új modellel kezdeni a "túrát".
Az újonnan érkező típust Jesper K. Thomsen tervezte és a Car, azaz az autó nevet kapta. Ez a modern, a formákkal érdekesen játszó fogantyú egyszerre modern és elegáns anélkül, hogy éles sarkokat, levágásokat használna. Fényes króm, illetve inox felületben érhető el, 160 és 256 mm.-es furattávolságokban.
A Single, azaz egy méretben gyártásra kerülő új típusok közül az első a Chamfer, azaz kámfor. Ismét találó az elnevezés, hiszen a típus oldalról sinte alig látszik, még fentről vagy féloldalas nézetből sokkal jobban észrevéteti magát. Fényes króm és inox felülettel érhető el, furattávolsága 160 mm., tervezője Jesper K. Thomsen.
Talán a legdecensebb forma, ami idén napvilágot lát a bútorfogantyúk terén, az az Oakly, Hans Sandgren tervezéséből. Bár csaz egy méretben kerül gyártásra, mégis rögtön visszaadja a sportmárka logo-ját, ami megihlette a tervezőmestert is. 160 mm.-es furattávolsága becsapós, hiszen teljes hossza 224 mm.
Adam Laws már letette névjegyét az egyedi fogantyúk világában, egy jelölés után tavaly már meg is nyerte az Ausztrál Formatervezési Díjat Malibu Curve fogantyúprofiljával. Most a Manta az, amelyik szintén jó eséllyel páylázik erre a címre. A manta rája alakját utánzó fogantyú ugyan csak egyméretben készül (teljes hossza 240 mm.), mégis remekül mutat szélesebb ajtókon-fiókokon is. Fényes króm és inox felületben egyaránt elérhető. Érdekesség, hogy fából is készül Manta, rendelhető lakkozott tölgy és lakkozott dió felülettel is.
A Littera Jakob Kampertől jó példa arra, hogy lehet az íves elegáns hajlításokat modern környezetbe illeszteni. Fényes króm és inox felületben egyaránt jó választás ez a bútorfogantyú.
A Phone önmagáért beszél - Jesper K. Thomsen alkotása. Furattávolsága 160 mm., fényes króm és inox felületekben érhető el.
A ZAR szintén az új fogantyútípusok egyik zászlóshajója lehet. Tervezője a szakma kiválósága, Victor Alvarez. A ZAR fényes króm és inox felületben is elérhető.
A Minimal neve is önmagáért beszél - Jesper K. Thomsen alkotása. Furattávolsága 160 mm., hossza 170 mm., átmérője pedig nincs 7 mm. sem, ezzel biztosítva az úgynevezett minimál-hatást.
Az északi formák közé beékelődik kakukktojásként a RIO, amely könnyedséget és vidámságot csempész otthonunkba. Furattávolsága 128 mm., teljes hossza 164 mm., tervezője Jakob Kamper.
A Single család utolsó új tagja a Protect, amely nemcsak védi a bútort, hanem fazont is ad neki. Jakob Kamper munkája 200 mm. hosszú, fényes króm és inox felületben érhető el.
<< vissza