Interzum2013 - benyomások és trendek a fogantyúk, fogasok terén
2013-05-29 12:05:03
Május közepén került megrendezésre az idei Interzum kiállítás, amikor is Kölnre figyelt a világ faipari, asztalosipari és lakberendezési közönsége. Lássuk, hogyan és milyen új bútorfogantyúkkal, fogasokkal jelent meg két fő beszállítónk, a dán Furnipart és a szlovén Rujzdesign cég a nagyközönség előtt!
A Furnipart jó szokásához híven már a február végén, a ZOW kiállításon leleplezte idei újdonságait, mi több, új katalógusa is akkor jelent meg. Nálunk is azzal egyidőben jelent meg az újdonságokat bemutató cikk és azóta tekinthetők meg élőben, sőt, örömteli, hogy már több rendelés is érkezett az új típusokra.
 
Az elmúlt 3 hónapban három kisebb újítás/fejlesztés történt, melyek már a standon is megtekinthetőek voltak.
 
 
 
Az első változás, hogy a tavaly megjelent Treasure fogantyú a jelentkező igények alapján egy új felületben is gyártásba került és ezentúl mindig rendelhető lesz: a fényes króm és az inox felület mellett a fogantyú immár a 23-as, azaz antik barna felülettel is elérhető, amely felület szintén remekül passzol ehhez a bútorfogantyúhoz, ehhez az egyedi formához.
A második változás kísértetiesen hasonlít a fentihez: a Cool típus is megkapta az antik barna felületet, ám ebben az esetben az az érdekes, hogy a fogantyú időtlen és modern, dinamikus formája mennyire remekül párosul ezzel az antik felülettel - nehéz elképzelni, ameddig nem látja az ember személyesen is a végeredményt.
A harmadik változás pedig egy most bemutatott típust, az Opust-t érinti, amely egy élbe marhatós fogantyú - volt idáig. Már elérhető belőle az a verzió, melynek felszerelése sokkal egyszerűbb s gyorsabb, nem igényli a bútorlap marását, elegendő hátulról csavarral hozzárögzíteni a bútorhoz.  Az Opus méretei nem változtak, a bútorra helyezve nem is látszik a különbség - egyszerűen csak kényelmesebb vele dolgozni, felszerelni.
A Furnipart standja egyébként a megszokott sötét árnyalatok helyett világosabb lett, fehér-szürke színekben pompázott és ehhez társult a katalógusból már ismert mustársárga szín is.
 
Ahogyan azt már megszokhattuk, a stand - és egyben a kiállítás - presztízsét igyekszik emelni azzal a cég, hogy neves tervezői megjelennek és megtisztelik látogatásukkal az eseményt. Idén nem kisebb tervezővel nyílt lehetőség találkozni és beszélgetni a Furnipart standján, mint Adam Laws-sal, a többszörösen díjazott ausztrál formatervezővel, aki már több abszolút egyedi típust is tervezett a dán cégnek, köztük például az Ausztrál Design Awards díjat elnyert Malibu Curve fogantyút is, de a sort folytathatnánk olyan nagysikerű típusokkal, mint az Aero, az Arrow, a Gum, vagy a legújabb kollekcióból éppen a Manta, ami ismét éremesélyesként indulhat.
 
A rendkívül közvetlen és kedves tervezőnek egyébként nem idegen terep a vén kontinens, hiszen nemcsak Angliában született, de munkája során sokszor érkezik Európába, sőt, az is kiderült, hogy felesége német.
<< vissza